fbpx

Jongeren runnen indoorspeeltuin Plezier in Soesterberg.

SOESTERBERG Al jong hadden ze afgesproken samen iets te beginnen na hun voetbalcarrière. Terwijl Jeroen Verhoeven het tot keeper van onder meer FC Utrecht en Ajax bracht, redde zijn jeugdvriend Hayler Tamboer het niet.
Hij bleef wel voetballen, maar ging ook studeren, kwam in de zorg terecht en begon een zorginstelling, ‘t P.L.E.I.N. der Mogelijkheden in Amersfoort.

Nadat Verhoeven vorig jaar zijn voetbalcarrière beëindigde, maakten hij en Tamboer de belofte die zij in hun jeugd aan elkaar deden waar: zij richtten in Soesterberg het sociaal-maatschappelijk project Indoorspeeltuin Plezier op, een indoor speeltuin gerund door jongeren met autisme en/of een ontwikkelingsstoornis en daardoor een afstand tot de arbeidsmarkt.

TUSSEN WAL EN SCHIP In zijn instelling voor kinderen vanaf vier jaar die uitvielen in zowel het reguliere als het speciale onderwijs liep Tamboer tegen het probleem aan dat de jongeren die hij begeleidde op een leeftijd kwamen dat ze moesten gaan werken.
Het bleek echter dat er voor hen steeds minder werk en stages te vinden zijn in de maatschappij. ,,Daardoor vallen ze tussen wal en schip en worden het thuiszitters. Dat zijn er best wel een hoop”, zegt hij.
Aan de Stemerdingweg in Soesterberg bieden zij die jongeren voor wie geen passend onderwijs beschikbaar is niet alleen een dagbestedingsplek aan, maar vooral ook een veilige omgeving om zich te ontwikkelen naar werk, waarbij de balans tussen onderwijs –gegeven in een pand aan de Rademakerstraat- en werk in balans is.

ONDERDEEL VAN MAATSCHAPPIJ Verhoeven en Tamboer werken samen met scholen, zorgverleners en andere dagbestedingen, zodat de jongeren een volwaardige dagbesteding krijgen en, nog belangrijker, meer onderdeel zijn van de maatschappij. Ze zijn gebaat bij het leren van vaardigheden waarmee de kans van slagen in de maatschappij straks groter is. ,,De vaardigheden die ze bij ons vooral kunnen leren, liggen in het communicatieve en sociale vlak”, zegt Verhoeven.

Terwijl de ouderen vaardigheden leren door in Plezier te werken, hebben de jongeren tot twaalf jaar de keus om te spelen of te werken. Daarvan wordt verschillend gebruik gemaakt.
Tamboer: ,,Het doel voor beide groepen is dat ze weer teruggaan naar school. Ouderen helpen we, samen met het UWV, bij het zoeken naar een vaste arbeidsplek.”

CONTRACT Toen zij met Plezier begonnen, betond er volgens Verhoeven nog niet de combinatie leren en werken voor de groep die zij nu daartoe, op verzoek ook van gemeenten die daarvoor een financiële bijdrage leveren, de mogelijkheid bieden.
Met onder meer Amersfoort, Soest, Leusden, Zeist, De Bilt en Utrechtse Heuvelrug is een contract afgesloten voor opvang en begeleiding van de jongeren. Verhoeven en Tamboer beschouwen dat als een kwaliteitskeurmerk.
Behalve als ondersteuning van het sociaal-maatschappelijke doel is de moderne indoorspeeltuin er voor iedereen die er gebruik van wil maken.
,,We willen kinderen die bij indoorspeeltuin plezier komen om alleen maar te spelen een sportieve dag bezorgen. Ouders kunnen hier rustig zitten en de kinderen laten gaan. Wij proberen ze te verwennen met goede producten uit de keuken.”

ZELFVERTROUWEN Dat de jongeren met autisme in combinatie met ADHD of een angststoornis veel in hun mars hebben, bewijzen ze vooral in de horeca in Plezier.
Tamboer: ,,De jongeren die wij begeleiden zijn een kwetsbare doelgroep. Ze hebben veel teleurstellingen en tegenslagen gehad op hun vorige scholen of arbeidsplekken. Daardoor hebben ze vaak een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen en zijn ze vaak angstig.
Wij bieden hun een veilige plek waar ze een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen krijgen waardoor ze gaan groeien op sociaal en emotioneel gebied. Ze leren vaardigheden waar ze de rest van hun carrière veel aan zullen hebben. Wij willen ze een plek geven waar ze op hun eigen tempo kunnen groeien en ontwikkelen.”

Bron: Soestercourant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.