fbpx

Jeroen Verhoeven runt Indoorspeeltuin Plezier en Mexa Zorg.

25 jaar lang stond hij als keeper onder de lat van voetbalclubs als Ajax en FC Utrecht. Een jaar geleden opende Jeroen Verhoeven (39) met zijn compagnon Hayler Tamboer indoorspeeltuin Plezier en een dagbesteding met leertraject voor ‘thuiszitters’ in Soesterberg. In het team werken onder andere leerlingen met autisme.

Arbeidsmatige Dagbesteding Mexa Zorg (2)

Aan het plafond van indoorspeeltuin Plezier in Soesterberg hangen witte panelen. Voor de leek lijken deze panelen geen bijzondere functie te hebben, maar de oud-keeper van Ajax, FC Utrecht, RKC Waalwijk en FC Volendam legt uit: ,,Op het moment dat er teveel lawaai in de speeltuin is, zetten ze uit en wordt het geluid gedempt. Zo hebben de jongeren met autisme minder last van harde prikkels.”

De indoorspeeltuin is namelijk niet zomaar een speeltuin, maar een plek met leertraject en dagbesteding voor jongeren die het zowel in het regulier als in het speciaal onderwijs niet hebben gered en daarom thuis zitten.

In de speeltuin en het leertraject leren de jongeren (of ‘de jongens’ zoals Verhoeven en Tamboer ze noemen) sociale interactie, koken, bedienen, achter de kassa werken, schoonmaken, sporten en krijgen ze de normale vakken. Maar bovenal is het een manier om de jongeren achter hun gamecomputers en uit het huis te halen met als doel ze uiteindelijk toch weer naar school of aan het werk te krijgen.

Voetballerij

Verhoevens compagnon, Amersfoorter Hayler Tamboer (38), is pedagogisch specialist en runde tot twee jaar geleden de dagbesteding Het Plein der Mogelijkheden in Amersfoort. De twee vrienden kennen elkaar van toen zij in Bussum woonden en tegen elkaar voetbalden. Ook Tamboer heeft een geschiedenis in de voetballerij. Hij speelde in de jeugd bij Ajax, werd geselecteerd voor Jong Oranje en voetbalde een jaar bij profclub Go Ahead Eagles. Toch bleek de voetbalwereld niets voor hem en koos hij voor een carrière in de zorg. Tamboer: ,,Ik speelde al een tijdje met dit plan en heb het uiteindelijk aan Jeroen voorgelegd. Voor deze thuiszitters is er nagenoeg niks. Vanwege hun autisme, stoornissen of laag zelfbeeld hebben ze problemen met de sociale aspecten van een school. Ze komen thuis te zitten en raken bijna allemaal verslaafd aan gamen. In de computerwereld worden ze niet veroordeeld. Die wereld is minder eng.

De voornaamste kleuren in de speeltuin zijn sober grijs en wit. Behalve de speeltoestellen en de lijnen op de vloer, die hebben een kleur. Op die manier blijft de speeltuin met zijn enthousiast spelende kinderen en drukte voor de jongeren van de dagbesteding toch overzichtelijk. In het eerste speeltoestel klauteren kleine kinderen door de ballenbak naar de glijbaan en het springkussen toe. Het toestel voor de grote kinderen is een groot en vooral hoog doolhof met allerlei obstakels en een grote glijbaan.

Fouten maken

Tevreden kijkt Verhoeven rond. ,,Het belangrijkste is dat er fouten gemaakt mogen worden.” Een van de jongeren mag met pauze. Hij loopt met zijn pakje drinken en koek richting de kleine ruimte waar ze even tot rust kunnen komen. ,,Op een drukke dag hebben we 250 bezoekers. We hebben de regel dat als het voor de jongens te druk is, zij mogen zeggen dat we de deuren dicht doen. Ik had verwacht dat het wel een keer zou gebeuren, maar het is nog niet voorgekomen.”

Het duo dacht eerst aan het runnen van een haven. Dat werd niks. Ook het idee om een restaurant te openen werd afgeschoten, want de jongeren komen alleen overdag. Verhoeven: ,,Het verhaal van Hayler sprak me erg aan. Ik zat met mijn kinderen in een indoorspeeltuin en ineens dacht ik: dit is het! Goede uren, sociale interactie met horeca en keuken. Perfect!”

Het tweetal ging op pad en belandde na een lange zoektocht in Soesterberg aan de Stemerdingweg. Vorig jaar, één jaar na het voetbalpensioen van Verhoeven, werd de speeltuin geopend. ,,Ik ben met mijn kinderen alle indoorspeeltuinen in Nederland af geweest en kwam tot de conclusie dat ze bijna allemaal donker en viezig zijn en slechte koffie hebben. Wij hebben veel licht, een goede koffiemachine, alles wordt grondig schoongemaakt en één keer in de drie maanden gedesinfecteerd. Het moet voor het hele gezin een leuke dag uit zijn.”

Tafeltennis

Maar volgens Tamboer zou de indoorspeeltuin niet het succes zijn wat het is, als het niet gekoppeld was aan de bijbehorende dagbesteding Mexa Zorg.

Respect

Verhoeven knikt. ,,We zijn het ook vaak niet met elkaar eens. Maar Hayler is echt weggelegd voor de zorg. Ik heb diep respect voor hem.” Volgens Tamboer heeft de voetbalwereld hem daar juist in geholpen. ,,Door voetbal wist ik precies wat ik niet wilde. Hard, geld, vriendjespolitiek en stoerdoenerij.”

De hulp gaat ver. Zo worden sommige kinderen in het begin letterlijk uit bed gehaald. ,,Vanwege de budgetten waar sommige ouders mee moeten werken, is het niet haalbaar om ze te laten halen met een busje. Sommige leerlingen halen we thuis op. Omdat ze structuur niet meer gewend zijn, moeten we ze soms wekken en meenemen. Wat wij hier doen is vrij uniek. Omdat we maar 15 leerlingen hebben en klein willen blijven, zijn we erg betrokken bij hun levens.”

In de groep zitten leerlingen van 9 tot 18 jaar oud. Het is een heel divers gezelschap. ,,Of ze mee willen werken in de speeltuin is aan hen. Het is niet verplicht. Er zijn ook jongeren die het eng vinden en dat is prima.”

Succes hebben ze, sinds ze een jaar geleden zijn gestart, al geboekt: ,,We hebben twee leerlingen die weer terug het onderwijs in gaan en een leerling die een baantje heeft.” Het duo is trots op de samenwerking. Verhoeven: ,,Het is mooi om te zien dat de jongeren groeien en zichzelf mogen zijn.”

Indoorspeeltuin Plezier en Mexa Zorg

Trots

Twee jongens geven de keeper een hand. Hij merkt op: ,,Zijn jullie naar de kapper geweest?” Ja, samen! antwoorden ze beide trots. Ze lopen het lokaal in. ,,Dat is fantastisch,” fluistert Verhoeven. ,,Het klinkt als iets kleins. Maar dat ze samen naar de kapper zijn gegaan is zo’n grote stap voor twee jongens die een jaar geleden nooit buiten kwamen of échte vrienden hadden.”

Foto’: Saskia Berdenis van Berlekom
Bron: Rachel van Kommer


Indoorspeeltuin Plezier en Mexa Zorg liggen beiden in Soesterberg voor zorg vragen uit de Gemeente Utrecht, Gemeente Zeist, Gemeente De Bilt, Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Gemeente Bunnik, Gemeente Wijk bij DuurstedeGemeente Gooise Meren, Hilversum, Gemeente Leusden


De Indoorspeeltuin ligt aan de Amersfoortsestraatweg tussen Utrecht (stad) (Utrecht) en AmersfoortStemerdingweg 1A 3769 CE Soesterberg in de Gemeente Soest

Meer weten over Mexa Zorg of in contact komen met deze fantastische zorg medewerkers! Mail of stuur een berichtje via de contact pagina.

Comments (1)

Prachtig!! ♥️👍🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.